Saturday, 05-Nov-22 05:20:03 UTC

A koronavírus halálosabb. Ezt fentebb részleteztük: 3, 7 százalék vs. 0, 1 százalék. A koronavírusnak nincs ellenszere. Míg az influenzára az 1930-as évek óta létezik védőoltás, és antivirális gyógyszerek is kaphatók rá, a COVID-19 kezelésére szánt gyógyszerek egyelőre klinikai vizsgálat alatt állnak Kínában, és a vakcinákon is dolgoznak még – józan becslések szerint 18 hónap múlva lehet majd elérhető a védőoltás. Azt is fontos megérteni, hogy a világszerte bejelentett komoly intézkedéseket (karantén, iskolák és más nyilvános helyek bezárása, utazási korlátozások, tömegrendezvények betiltása) nem amiatt az 1500 Kínán kívüli halálos áldozat miatt hozták meg, hanem azért, mert jól feltárt, vakcinával megelőzhető betegségek helyett egy erősen fertőző ismeretlen vírust kell megfékezni, hogy ne bénítsa meg teljesen az egészségügyi ellátó már azért itt nagy járványok, azokhoz hogy viszonyul? A mai járványt okozó SARS-CoV-2 vírus hogy, hogy nem a SARS-CoV nevű vírushoz áll a legközelebbi rokonságban, amely a 2002-ben szintén Kínából indult SARS-járványért volt felelős.

Update

Influenza pandémiák akkor alakulnak ki, ha az influenzavírus új törzse jelenik meg, amely képes az embert megfertőzni, és amellyel szemben az emberek többsége nem rendelkezik védettséggel (immunitással), valamint hatékonyan képes terjedni emberről emberre. Milyen tünetekkel jár az influenza? Nem mindenki betegszik meg, aki elkapja az influenzát. Amennyiben kialakulnak a tünetek a leggyakoribbak az alábbiak: láz vagy hőemelkedés; fejfájás; izomfájdalom; általános rossz közérzet; orrfolyás; torokfájás; száraz köhögés. A betegség súlyossága széles skálán mozog, a tünetmentességtől a súlyos betegségig terjedhet. Szövődménymentes esetekben a tünetek a betegség kialakulása után egy héten belül spontán megszűnnek. Melyek az influenza szövődményei? Az influenza szövődményei közé tartozik a tüdőgyulladás és az agyvelőgyulladás (enkefalitisz). Az alapbetegséggel rendelkező személyeknél az influenzafertőzést követően nagyobb az állapotrosszabbodás kockázata. Hogyan terjed az influenza? Az influenza könnyen terjed emberről emberre cseppfertőzéssel.

  1. Influenza lappangási ideje tus
  2. Influenza lappangási ideje disease
  3. Ezek az influenza tünetei - így kezelheti az egyik leggyakoribb betegséget - EgészségKalauz
  4. Galagonya kapszula szedése

Hogyan kezelik az influenzát? A legtöbb influenza megbetegedés esetében azt tanácsolják a betegeknek, hogy tüneteik enyhítése érdekében maradjanak ágyban, igyanak sok folyadékot; az otthonmaradás lecsökkenti mások megfertőzésének kockázatát is. A betegeknek azt tanácsolják, hogy forduljanak orvoshoz, ha állapotuk tovább romlik. Az antivirális gyógyszerek a betegség kialakulása után a lehető leghamarabb megkezdve biztonságos és hatékony eszközök az influenza kezelésére. Ugyanakkor az antivirális szerek általában súlyos vagy gyorsan súlyosbodó esetekben javasoltak. Egyes esetekben az influenzafertőzést követően bakteriális szövődmények jelentkeznek, amelyek antibiotikum-kezelést igényelhetnek. Megjegyzés: Az itt közölt információ általános tájékoztatási célokat szolgál, és nem helyettesíti az egészségügyi szakember ismereteit és az általa adott szakvéleményt. További tájékoztatók Diphtheria Key facts on polio, symptoms, complications, risk factors, how it spreads, prevention, and treatment.

Treatment

influenza lappangási ideje icd 10

A koronavírus lappangási ideje a kutatók szerint átlagosan öt nap. Jelentésükben kitértek arra is, hogy a január elseje előtt tüneteket mutató betegek több mint a fele kapcsolatban állt a ragály kezdőpontjának vehető vuhani halpiaccal. Forrás: MTI/AP/Jae C. HongEgy nap alatt 38-cal emelkedett a halottak száma Kínában igen súlyos a helyzet: egy nap alatt, szerda estére további 38-cal emelkedett a koronavírus okozta járvány halottainak száma, és Tibetből is jelentettek egy megbetegedést. Ott ez az első eset. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság közlése szerint eddig 170-en haltak bele a kórba. A bizonyítottan a koronavírustól fertőzött betegek száma kedd estéről szerda estére több mint 1700-zal, 7711-re nőtt. Közülük 1239 állapota válságos. A fertőzésgyanús eseteké 12 ezer felett van. Kínán kívül több mint húsz országban van, de összesen csak néhány koronavírusos beteg. Számuk összesen 70 körül van. Dollármilliárdokat költ Kína védekezésre Kína csaknem négymilliárd dollárnyi jüant (1200 milliárd forintnyi összeget) különít el a járvány elleni kiadásokra - jelentette be csütörtökön a kínai pénzügyminisztérium.

Országos Epidemiológiai Központ honlapja

Tudnivalók az influenzáról Az orrfolyással, orrdugulással, köhögéssel járó náthával ellentétben az influenza kezdeti tünetei elsősorban a láz, hidegrázás, rossz közérzet, izomfájdalom, emésztőszervi panaszok, fejfájás. Láz esetén fontos a helyes lázcsillapítás, szükség esetén fájdalomcsillapítás és az ágynyugalom. Emellett erősen ajánlott a bő folyadékfogyasztás és a megfelelő táplálkozás és vitaminellátottság, lehetőleg nagy adag C-vitaminnal. Az influenza vírusok által okozott fertőző betegség, melynek lappangási ideje két napra tehető, ami után a tünetek körülbelül egy hét után megszűnnek, a vele járó köhögés további két hétig elhúzódhat. Kis távolságon belül cseppfertőzéssel terjed, ezért érdemes betegség esetén távolságot tartani, vagy a fertőzési idő alatt otthon tartózkodni. Az influenza jellemző tünetei a láz a torokfájás az orrfolyás az izom- és ízületi fájdalom a fejfájás a fáradékonyság és a száraz köhögés. és a száraz köhögés.

Az influenza tünetei Hazai tapasztalatok eddig leginkább a szezonális influenzával vannak, ezért elsőként a szezonális influenza lezajlását, szövődményeit ismertetjük. Az influenza lappangási ideje a fertőzéstől számítva néhány óra, 1-2 nap. A betegségre kezdetben sokkal inkább jellemzőek az általános panaszok, mint a légúti tünetek. Hirtelen kezdődő láz, gyakran hidegrázással, borzongásokkal, fejfájás, végtag- vagy izületi fájdalmak, szegycsont körüli fájdalom, fáradtság, rossz közérzet, étvágytalanság a kezdeti panaszok. Gyermekkorban gyakori az émelygés, hányinger, hányás, olykor hasmenés is. Kétségtelen, hogy nem ritka a száraz köhögés, mely csak később válik hurutossá, kaparó érzés a torokban, toroklobosság, később orrfolyás is felléphet. Fokozatos kezdet, láztalanul vagy hőemelkedéssel kísért hurutos köhögés, nátha inkább más légúti vírusfertőzésre utal. A tünetek rendszerint 3-4 nap alatt javulnak, a betegség az esetek túlnyomó többségében egy hét alatt gyógyul. Szövődmények nem gyakoriak, bár a betegek igen magas száma miatt nagy a jelentőségük.

A szövődmények megelőzése Az influenza elleni védőoltás ugyan jelentős mértékben csökkenti a kockázatot, de annak ellenére is elkaphatjuk a fertőzést. Ilyen esetben az oltáson átesett személyek azonban enyhébb tünetekkel és rövidebb gyógyulási idővel vészelik át a betegséget, így a szövődmények kialakulásának esélye is kisebb. A szövődmények megelőzésének érdekében adjunk elég időt szervezetünknek a gyógyulásra: influenza esetén maradjunk ágyban, pihenjünk a betegség ideje alatt. Magas láz – és esetleg hányás – miatt különösen fontos a folyadékpótlás. A kiszáradás megelőzésére elektrolit italt is fogyaszhatunk. Az erős fejfájás és az izom- és ízületi fájdalmak zavarhatják a gyógyuláshoz szükséges nyugodt pihenést. Ilyenkor érdemes fájdalomcsillapító- és gyulladáscsökkentő recept nélkül kapható gyógyszert bevenni. A fül- és arcüreggyulladás szövődmény megelőzése érdekében fontos az orr szellőzését biztosítani. Ha orrdugulás, orrfolyás jelentkezik, használjunk orrsprayt, orrcseppet, fújjuk rendszeresen az orrunkat.

Mi a különbség: nátha vagy influenza? - Egészségtükör.hu

Az influenza vírus különlegessége Az influenza vírus felszínén két fehérjenyúlvány van. Ez egyik a Hemagglutinin, a másik a Neuraminidáz. A Hemagglutinin tüske alakú, a Neuraminidáznak kis gombszerű képződmény van a végén (az alakját tekintve). A Hemagglutinin arra szolgál, hogy a vírus a sejtekhez tudjon kapaszkodni, és bejuttassa az RNS-ét oda, a Neuraminidáz viszont meg tudja bontani a sejtfelszínt, és így onnan a virionok ki tudnak szabadulni, további sejtek megfertőzése céljából. Mindkét "cselekedete" erős antitest-termelő hatást vált ki a szervezetben, de ekkor még nem örülhetünk. Ugyanis az influenza "képes" arra, hogy olyan mutációkat alkalmazzon, amik révén mind a Hemagglutinin, mind a Neuraminidáz műveletei ki tudják kerülni a meglévő antitestek védelmező hatását, mivel változás áll be a vírusfehérjék struktúrájában, így az antitestek kezdhetik elölről a "tanulást". Ez által ugyanaz a törzs többször is képes megfertőzni ugyanazt a személyt. A védőoltások célja az, hogy olyan antitesteket termeltessenek a szervezettel, amik a következő influenzajárvány idején éppen "aktuálisak" lesznek az akkor tomboló törzzsel szemben, de az oltások kritikusai szerint ezzel csak kullogunk a vírus után.

Ez azt jelenti, hogy a megfertőződött személy váladékaival, például a köhögés vagy kilégzés közben a levegőbe jutnak folyadékcseppek és amennyiben ezt egy fogékony személy belélegzi, akkor megfertőződhet. Emellett a beteg közvetlen környezetében található tárgyakon, az általa megérintett felületeken is lehet fertőzőképes vírust tartalmazó váladék, mely tárgyakat, felületeket megérintve a fogékony személy elkaphatja a fertőzést, ha utána szeméhez, orrához, szájához nyúl. Kit veszélyeztet az influenza? Évente a lakosság körülbelül 20%-a fertőződik meg influenzával, és minden negyedik fertőzöttnél alakulnak ki tünetek. A gyermekek valamelyest gyakrabban kapják el, mint a felnőttek. Súlyos lefolyás és szövődmények gyakrabban fordulnak elő nagyon fiatal csecsemőknél, legyengült időseknél és bizonyos kockázati csoportba tartozóknál (pl. krónikus alapbetegséggel rendelkezők). Ezzel együtt a megfertőződött, megbetegedett és intenzív osztályos ellátást igénylő gyermekek és munkaképes korú felnőttek hozzávetőleg felénél nem áll fenn korábbi alapbetegség.

Ennek alapja a vírus génállományában bekövetkező kis változás (pont-mutáció), amely kihat a felszíni fehérjék szerkezetére is. A felszíni fehérjék kis változása is elég ahhoz, hogy a korábbi fertőzés során termelődött antitestek már nem nyújtanak biztonságos védelmet. Minél nagyobb mértékű a felszíni fehérjék változása, annál inkább csökken a korábban megszerzett immunitás. Nő a vírussal szemben fogékony személyek száma, akik között a vírus tovább terjedhet. Ez a magyarázata a vissza-vissza visszatérő szezonális járványoknak. Ennél sokkal mélyrehatóbb genetikai változás jöhet létre kétféle influenzavírus kereszteződése során. Ez a ritka esemény akkor következhet be, ha ugyanaz a sejt egymástól eltérő influenzavírusokkal fertőződik, amelyek párhuzamos szaporodásuk során egész gén-szakaszokat cserélhetnek ki egymással. A géncsere olyan új influenzavírust eredményezhet, amely ellen a világ népességének túlnyomó többsége védtelen, elterjedve világjárványt, pándémiát hozhat létre. Természetesen ennek alapfeltétele az is, hogy a kórokozó influenza vírus olyan altípusba tartozzon, amely képes az emberi légúti nyálkahártya-sejteket megfertőzni és emberről-emberre terjedni.