Wednesday, 02-Nov-22 17:18:22 UTC

És négy szatmári autós csapat, melyek közül az egyik igazi kuriózummal indul útnak. De térjünk vissza még kicsit az eseményre: verseny és túra kategóriában lehet indulni, de létezik egy "spirit" kategória is, amelyben csak "ipari hulladék autókkal, motorokkal" lehet indulni, legtöbb húsz csapat. A szatmáriak túra kategóriában indulnak útnak. Itt a rajttól a célig a távot egy egyszerű személyautóval is meg lehet tenni. Néha nem lesz könnyű, de nem lehetetlen – hiszen 5000 kilométert kell megtenni Afrikában, járt és járatlan utakon. Kemény kihívás, de sokaknak sikerült már. Fontos, hogy a résztvevők segélyt kell vigyenek a világ útba eső legszegényebb országaiba – vannak olyanok is, akik a járgányukat adományozzák egy-egy intézménynek, szervezetnek. A szatmáriak közül Vajda Lóránd, Oláh László és Teleki Béla motorral, a Czikai Éva-Dan Fabian páros egy Renault Megan kabrióval áll rajthoz, a Nagy Krisztián, Szilveszter Márton, Rácz Szabolcs és Makkai Attila kvartett egy Mercedes E-osztállyal, Pop Ovidiu, Tasi Tamás, Belbe Darius és Osan Cristian pedig egy Nissan Pathfinderrel indul a nagy kalandra.

BAMA - A somogyhárságyi csapat célja a nyugat-afrikai Sierra Leone fővárosa, Freetown

Sajnos ebben nagyon le vagyunk korlátozva. Nem azért, mert nincs elég hely a Szaharában, hanem az afrikai határátkelők sávszélessége nem kompatibilis a Budapest-Bamako féle tömeggel. A legtöbb határátkelőn 5-10 autó megy el naponta. A belépéseket antik, bőrkötésű könyvekben regisztrálják. A legtöbb helyen áram sincs. 800 ember és 250 autó leadminisztrálása szinte lehetetlen. Ha több embert beengednénk, akkor sokan egy másik országban rekednének miközben halad előre a futam. 2020-ban egy teljes versenynapot törölni kellett mert sokan csak egy nappal később tudták rendezni a mauritán formalitásokat. ITT MIÉRT NINCS VERSENY KATEGÓRIA? A Budapest-Bamakon sokat kell küzdeni a győzelemért. A bajnoki cím egy nagy adag presztizssel is jár. Ennek a dicsőségnek az értékét nem akarjuk csorbítani azzal, hogy berakunk 6 héttel később egy második futamot.

Tömény romantika: imádlak, Afrika! — de mit mond erről Kévés Andor? | Soltvadkert | VIRA

íœgyeltem rá, hogy mindig mögöttem legyenek, hogy baj esetén ne maradjak egyedül. Gondosan figyeltem arra is, hogy a tartalék üzemanyaggal már ne motorozzak, és mivel motorral gyorsabban haladtam, mint az autók, volt, hogy egy órát vártam a megbeszélt helyen. De tartottam magam a megbeszé a bizonyos atari szakaszon nagyon elfáradtam, hiszen négyszáz kilométert tettünk meg kősivatagban és homokdűnék között. Az utolsó szakaszon kockáztattunk is: az itiner szinte megtiltotta, hogy bemenjünk a Tidjikdja előtti homokdűnék közé – itt sokan bent is rekedtek éjszakára – de a kerülővel nem értünk volna be a táborhelyre. A nehézségek ellenére fantasztikus élmény lett, és én pontosan ezért jöttem. Nagy csalódásként ért, hogy a másnapi sivatagi szakaszt törölték a versenyből. A monoton aszfalt kerülőú sokkal jobban megviselt, mint a sivatag. Szerencsére ezzel nem volt vége a terepnek, jött még két fantasztikus szakasz Maliban is. Sikerült végigmennem! Úgy gondolom, hogy az alapos felkészülésnek és a rengeteg önzetlen segítségnek köszönhetem a sikert, és ez úon is szeretnék köszönetet mondani az alábbi csapatoknak, akiknek a személyben nagyon jó barátokra is leltem.

Piros ralis Zsigulival küld ajándékcsomagokat Afrikába a pécsi egyetem | pecsma.hu

Az Atlanti-óceán partján Freetown polgármestere és Julius Maada Bio, Sierra Leone elnöke fogadják majd a magyar szervezésű afrikai autóversenyt. Az idei lesz minden idők legszebb, legizgalmasabb és legnehezebb Budapest-Bamakója. – nyilatkozta Villám Géza. Különleges indulók és járművek Az idén 75 országból 247 csapat és 547 fő áll rajthoz. A résztevők fele magyar, a másik fele főleg európai országokból érkezik, de vannak indulók Ausztráliából, az Egyesült Államokból és Kanadából is. Különleges indulókból és járművekből az idén sem lesz hiány. A futam továbbra is hű marad mottójához: Bárki. Bármivel. Bárhogy A futam legidősebb résztvevője a 70 éves Julian Obrocki, aki 1988-ban a Dakar rallyt egy kamionnal teljesítette. Most 34 évvel később ismét nekivág a Szaharának. Egy indiai csapat tagjai ritkaság számba menő, 1980-as Hindustan Ambassador állnak rajthoz. Szlovák influenszerekből álló lánycsapat pedig egy 35 éves Skoda 120-assal kísérli meg legyőzni a sivatagot. De lesz az idén is régi tűzoltóautó, lengyel gyártmányú Polonez mentőautó, régi Dacia, és 1984-es Renault 20-as is.

Kaland és jótékonyság: szatmáriak a Budapest-Bamako ralin

De miért és hogyan? Megkérdezte tőlem néhány barátom, hogy "szokott-e lenni halálfélelmem". Mondtam, hogy nem. "Akkor velünk jöhetsz egy nagy erőpróbára. A feladat annyi, hogy segítesz, amikor kell, közben fotózol — amit látsz, érdekesnek tartasz és persze minket…" Így kerültem be harmadikként abba az autóba, mely 17 napon át a biztonságot és egyben a megoldandó problémákat jelentette számomra. Honnan jöttek a versenyzők erre a túrára? Először is nem mindenki versenyzőként volt jelen, így mi sem. A verseny egy szigorú útvonalon, kemény megpróbáltatásokkal zajló megmérettetés. Nekünk pedig, akik inkább "kirándulni mentünk", a szabályok mellett egy igen kemény és tanulságos túrát jelentett. Az indulás: szinte flúgos futam! Mi volt a célod, ha nem a verseny? A részvétel, Afrika megismerése és a fotózás. Drónnal és fényképezőgéppel dolgoztam, mintegy 2000 kép készült néhány kisfilmmel megspékelve. Leginkább az autóból dolgozhattam: miattam nem álltak meg. De a látvány és az élmény így is fantasztikus volt!

Youtube

Az amatőr autóversenyzők és profi kalandorok 2020 januárjában ismét nekivágnak a föld második legnagyobb kontinensének. Az autósport kedvelők fiatalkorát meghatározó Dakar Rally szellemi örökségét tovább vivő sorozat minden eddiginél messzebb viszi a futam résztvevőit, Sierra Leone-ba tart a menet. A hivatalos rajt január 31-én lesz Budapesten, majd egy 17 napot és 8235 kilométert követően érkeznek célba a versenyzők. Már aki versenyzik, hiszen a túra és 4×4 kaland kategóriában nincs verseny. A rendezvény minden esetben karitatív jelleggel kerül megrendezésre, hiszen a csapatok ajándékokkal és adományokkal felszerelkezve érkeznek a világ legszegényebb országaiba. Budapest -Bamako Soproni indulással a Solo Restaurant teraszáról Sports event in Sopron, Hungary by Solo Restaurant on Thursday, January 30 2020 A futamnak soproni vonatkozása is lesz az idei évben, hiszen január 30-án délután 17:00-kor a Solo étterem teraszáról hivatalos támogatással indul útjára egy Budapest – Bamako autó soproni versenyzőkkel.

  • Budapest bamako 2020 rajt v
  • Eladó etz 250 blokk 2017
  • Autópálya matrica átírás, téves rendszám, rendszámcsere infók
  • Budapest bamako 2020 rajt w
  • Budapest bamako 2020 rajt movie
  • Kiskunhalasi idegenrendészeti őrzött szállás kuponok
  • Madárhatározó (K. Mullarney, L. Svensson, D. Zetterström, P.
  • Tömény romantika: imádlak, Afrika! — de mit mond erről Kévés Andor? | Soltvadkert | VIRA
  • Budapest bamako 2020 rajt 2

Mi volt a verseny díja, elismerése? Te magad: hogy részt vettél rajta, jótékonykodhattál és felhívhattad a világ figyelmét Afrikára. Apropó részvétel: nem jöttél te haza egy nappal korábban? De, mivel holnap indulok a Seychelle-szigetekre egy másik munkára: fotózni fogok egy varázslatos környezetben. Fő a változatosság! Káposzta Lajos Fotógaléria: Fotók megtekintése (31 db kép)

Ez persze azt is jelenti, hogy a bajba jutott versenyző csakis saját magára, vagy ralitársainak segítségére támaszkodhat. Nincsen szervezett üzemanyag- és vízvételi lehetőség sem, és e tényezők miatt eddig úgy véltük, hogy motoros csakis autós asszisztencia segítségével teljesítheti a távot, hiszen a nehéz terepszakaszok miatt nem vihet magával biztonságos mennyiségű vizet üzemanyagot. A fenti okok miatt motorosok eddig csak Kaland kategóriában indultak. A jég idén tört meg, amikor két francia és egy magyar versenyző is a verseny kategóriában adta le nevezését. Hármójuk közül egyedül a magyar versenyző, Hodola Richárd teljesítette a távot. A rajtot megelőző időszakban felhívott minket Hernádi Éva – a BB szervezőségéből – hogy van ott egy furcsa srác, aki mindenféle felkészülés nélkül a versenykategóriában akar indulni, és talán jó lenne lebeszélni róla, mert a srác nem tudja, mire vállalkozik, és ott fog meghalni valahol a sivatag közepén. Hála Istennek, elfelejtettük eltántorítani szándékától a vállalkozó szellemű jelentkezőt.